Téma

Mormon Tabernákulum Kórus

A Mormon Tabernákulum Kórus, a világ egyik legrégibb és legnagyobb kórusa, szerepelt már az Egyesült Államok elnökei előtt, hangfelvételek millióit adta el, rengeteg díjat nyert, és számos országban bűvölte már el a közönséget.

A kórus a utahi Salt Lake Cityben állomásozik, Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza székhelyén.

A kórus 360, huszonöt és hatvan év közötti önkéntes énekesből áll, akik tagjai az egyháznak. Hetente gyakorolnak és adnak elő, és gyakran kíséri őket a Templom Téri Zenekar.

A Mormon Tabernákulum Kórus története a XIX. század közepére vezethető vissza. 1847. augusztus 22-én énekelt első alkalommal egy kis kórus, mindössze 29 nappal azután, hogy megérkeztek az első pionírok, akik a Nagy-sóstó völgyében kívántak letelepedni.

A történelmi Mormon Tabernákulum, a kórus otthona, a Salt Lake templom nyugati oldalán áll. A Mormon Tabernákulum Kórus erről az épületről kapta a nevét.

A hatalmas csarnokban a kórust a 11 623 síppal ellátott tabernákulum orgona kísérte, amelynek előkelő arany sípjai utahi fából kézzel lettek kifaragva. Az 1867-ben épített eredeti orgona tíz sípja még ma is működik.

A kórust leginkább vasárnaponként tartott közvetítéséről ismerik, a Zene és próza címmel, a Templom térről Salt Lake Cityben. Ez a program Amerika legrégebben futó, egész országban sugárzott közvetítése.

Ronald Reagan, aki 1981 és 1989 között volt az Egyesült Államok elnöke, 1981-ben „Amerika kórusának” nevezte a Mormon Tabernákulum Kórust, amikor az énekelt a hivatalba lépési ünnepségén.

Az évek során a kórus koncertkörutak során eljutott Észak- és Dél-Amerika, Európa, Ázsia és a Csendes-óceáni-szigetek hatalmas koncerttermeibe.

A Salt Lake Cityben 2002. február 8–24. között tartott Téli Olimpia záróünnepségén is szerepelt a kórus.

A kórus hangfelvételei két platinum és öt arany albumot nyertek, a „Battle Hymn of the Republic” (A köztársaság harci indulója) feldolgozásuk pedig Grammy-díjat nyert. A kórus a világ legnagyobb zenekaraival is készített már felvételeket, például a Philadelphia Zenekarral, a New York-i Filharmónikusok Zenekarával, és a Jeruzsálemi Szimfónikus Zenekarral.

Formai útmutatói megjegyzés:Amikor Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg online a Formai útmutató.