Téma

Jóllét és önellátás

Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza jólléti programjának az a célja, hogy segítsen a rászorulókon, miközben olyan tantételeket tanít, amelyek segítenek nekik önellátóvá válni és megtartani az önbecsülésüket. A program az egyház többi tagjának pedig lehetőséget nyújt a szolgálatra – eleget téve Jézus Krisztus azon parancsolatának, mely szerint etessük az éhezőt, adjunk inni a szomjazónak, fogadjuk be az idegent, ruházzuk fel a mezítelent és látogassuk meg a beteget.

Nem sokkal Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza 1830-ban történt megalapítása után vezetői püspöki tárházakat hoztak létre, olyan helyeket, ahol a tagok által önként felajánlott gabonát és egyéb árucikkeket tároltak, és szétosztották ezeket, megsegítve ezzel a rászoruló tagokat. 1936 áprilisában az egyház hivatalosan is megszervezte a jólléti programot, hogy segítsen az egyház azon tagjainak, akiket a gazdasági világválság pusztító hatásai sanyargattak. Ma ez a jólléti program a föld minden szegletére kiterjed, és hitüktől függetlenül segít az embereken.

  • A jólléti program kiadásait az egyháztagok önkéntes adományaiból fedezik. Az egyház tagjai havonta egyszer, az egyik vasárnap kihagynak két étkezést, és az egyháznak adják azt a pénzt, melyet ételre költöttek volna.
  • A szükséget szenvedőket a helyi gyülekezet vezetője (a püspök) azonosítja be, a Segítőegylet elnökének segítségével, aki egy olyan nő a gyülekezetből, aki a nők szervezetének vezetőjeként szolgál. A gyülekezetek taglétszáma nem haladja meg a néhány százat, hogy a helyi vezetők ismerhessék a tagokat.
  • Olyan helyeken, ahol nagyon magas az egyháztagok aránya, tekintélyes jólléti létesítmények is működhetnek. E létesítmények legnagyobb számban a Jólléti téren találhatók, az egyház központja közelében a Utah állambeli Salt Lake Cityben. A téren található épületek között van konzervüzem, tejfeldolgozó üzem, püspökök tárháza, használtruha-bolt, munkaügyi központ, valamint takarmánysilók, ahol búzát és egyéb gabonákat tárolnak.
  • A püspökök tárházát gyakran pénztárgépek nélküli bevásárlóközpontokhoz hasonlítják. Ételt és háztartási cikkeket bocsátanak azok rendelkezésére, akik nem tudják megvenni ezeket, és hoznak magukkal egy igénylést, amelyet aláírt a helyi püspökük. Azok, akik itt szerzik be a szükséges árucikkeket, lehetőséget kapnak rá, hogy képességeikhez mérten megdolgozzanak azért, amit kapnak. Világszerte 129 püspökök tárháza van.
  • A munkaügyi központokban az emberek munkaügyi képzésben vehetnek részt, megtanulhatják, hogyan írjanak jobb önéletrajzot és találjanak munkalehetőséget. Világszerte 259 ilyen központ van.
  • A Deseret Industries olyan nonprofit szervezet, amely egyrészt munkaügyi képzésekhez biztosít helyeket, másrészt használtruha-boltokat üzemeltet. A használtruha-boltok a nyilvánosság előtt is nyitva állnak.
  • Az UNSZ Családsegítő Szolgáltatások olyan privát, nonprofit szervezet, amely tanácsadással, örökbefogadási szolgáltatásokkal, szenvedélybetegek felépülését támogató csoportokkal, valamint társadalmi, érzelmi és lelki kihívásokkal küszködőknek szóló forrásanyagokkal foglalkozik.

Formai útmutatói megjegyzés:Amikor Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg online a Formai útmutató.